Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaat, toimittaja Antero Eerola Uudeltamaalta ja professori Heikki Patomäki Helsingistä vaativat, että Suomi aloittaa valmistelut sotilaiden vetämiseksi Afganistanista.

Tämän pitäisi uuden hallituksen ensimmäisiä tehtäviä.

– Tunnuksena pitää olla: Suomen sotilaat jouluksi kotiin Afganistanista, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Venäjä, Nato ja Suomi – tilaisuudessa tänään puhuneet Eerola ja Patomäki sanovat.

– Olosuhteet sen jälkeen, kun Suomi lähetti sotilaitaan Afganistaniin ovat muuttuneet oleellisesti. Suomi on käytännössä ajautunut maassa käytävän sodan osapuoleksi. Yhdysvaltain johtama sodan ei pidä olla Suomen sota, Eerola korostaa. Afganistania pitää toki auttaa siviilioperaatiolla ja kehitysyhteistyön keinoin.

– Toimikunnan tärkein tehtävä on kuitenkin miettiä tulevaisuutta laajemmasta näkökulmasta, Patomäki linjaa. Tärkeää ei ole vain löytää tyydyttävä ratkaisu Afganistanin ongelmaan vaan myös estää, ettei uusia Afganistanin kaltaisia tragedioita enää luoda. On katsottava pitkälle tulevaisuuteen, ainakin tämän vuosisadan puoliväliin.

– Varsinaisena tavoitteena on kestävällä pohjalla oleva maailmanlaajuinen turvallisuusyhteisö, Eerola ja Patomäki painottavat yhdessä. Tarvitaan uusia ja aktiivisia globalistisen ulkopoliittisen vaikuttamisen muotoja tämän päämäärän edistämiseen.