Liityin vasemmistoliiton jäseneksi!

7. huhtikuuta 2011

Puolueen ulkopuolisena en voisi vaikuttaa puolueen kantoihin. Tämä pani minut uudelleen ajattelemaan sitoutumattomuuttani. Olen viime kuukausina alkanut yhä enemmän pitää vasemmistoliiton nuorekkaasta dynamismista ja tuntea solidaarisuutta puoluetta kohtaan.

Kun Paavo Arhinmäki pyysi minua keväällä 2010 ryhtymään ehdokkaaksi hän korosti, että ajatukseni ja arvomaailmani ovat punavihreitä samalla tavalla kuin uuden ja nopeasti nuortuvan vasemmistoliiton. Olin tuolloin parin vuoden tutkimusvierailulla Melbournessa, Australiassa, jo valmistelemassa paluuta Suomeen. Ensimmäinen ajatukseni ei ollut ryhtyä kansanedustajaehdokkaaksi. Kuitenkin syyskuussa Helsingissä tuli nopeasti vahva tunne, että on moraalinen velvollisuus osallistua vallitsevan kehityssuunnan kääntämiseen, myös kansallisten puolueiden kautta. Kun keskustelin ehdokkuudesta Paavon ja muiden kanssa alkusyksystä, kaikkien – myös minun – lähtökohtainen oletus tuntui olevan, että tulen olemaan sitoutumaton ehdokas.

Olen nyt muutaman kuukauden aikana osallistunut täysin rinnoin julkiseen politikointiin vasemmistoliiton nimissä. Maaliskuun alussa sain ensimmäisen viestin, jossa tivattiin, onko sitoutumattomuuteni järkevää. Puolueen ulkopuolisena en voisi vaikuttaa puolueen tai ehkä en edes eduskuntaryhmän kantoihin. Tämä pani minut uudelleen ajattelemaan sitoutumattomuuttani.

Olen viime kuukausina alkanut yhä enemmän pitää vasemmistoliiton nuorekkaasta dynamismista ja tuntea solidaarisuutta puoluetta kohtaan. Taustalla on myös epäilys, että globaali kansalaisyhteiskunta ei riitä suurten maailmanlaajuisten muutosten toteuttamiseen. Tarvitaan muutoksia ajavia valtioita – ja samalla uusia globaaleja poliittisia puolueita. Vasemmistoliiton kautta voi rakentaa eurooppalaisia ja yleismaailmallisia yhteistyöverkostoja.

Ehdokkuuteni tärkein päämäärä on omalta pieneltä osaltaan edesauttaa saavuttamaan demokraattiselle vasemmistolle vaalivoitto ainakin Helsingin vaalipiirissä. Vasemmistoliitto on kaiken perusteella vain muutaman äänen päässä toisesta paikasta Helsingissä. Tämä kamppailu on alkanut tuntua niin tärkeältä, ja myötäsukaisuuteni kanssaehdokkaita ja runsaslukuisia aktivisteja kohtaan niin vahvalta, että päätin liittyä liiton jäseneksi. Ja mainostamisen uhallakin väitän: tulevaisuus on vihreän globaalin vasemmiston!