Attac ilmaisee solidaarisuutensa etelä-eurooppalaiselle yleislakolle 14.11.2012

14. marraskuuta 2012

Eurooppalaista talouskuripolitiikkaa vastustetaan keskiviikkona 14. marraskuuta lakoin, mielenosoituksin, kokoontumisin ja erilaisin tempauksin eri puolilla Eurooppaa.

Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY on kehottanut jäsenjärjestöjään osallistumaan toimintapäivään, ja tähän kehotukseen ovat vastanneet ammattiliitot ympäri Eurooppaa. Yleislakkoon osallistutaan Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Italiassa, Kyproksella ja Maltalla. Lisäksi ainakin 12 muuhun Euroopan maahan – mukaan lukien Suomeen – on odotettavissa tukimielenosoituksia, protesteja ja muita aktioita.

Euroopan Attac-verkosto ilmaisee protestille solidaarisuutensa. Kriisimaihin pakotettu talouspolitiikka on ennakoidusti kääntynyt omia tarkoituksiaan vastaan. Säästöpaketit ovat syösseet kriisimaat syvään taantumaan tai lamaan ja vähentävät niiden velanmaksukykyä. Samalla kun koko Eurooppa kärsii noudatetun talouskuripolitiikan seurauksista, on monin paikoin eteläistä ja itäistä Eurooppaa käynnissä inhimillinen katastrofi.

Epävarmuus tulevaisuudesta, työttömyys, köyhyys ja sairaudet luovat otollisen pohjan äkkijyrkkien ja jopa väkivaltaisten poliittisten liikkeiden nousulle. Kreikassa ”kultaisen aamunkoiton” nimellä tunnetut fasistijoukot hallitsevat kaupunkien monia asuinalueita, tuhoten ja ryöstäen ulkomaalaisten omaisuutta. Budjettivallan siirtäminen teknokraattiselle komissiolle ei paranna demokratian tilaa Euroopassa. Päinvastoin, EU on legitimaatiokriisin partaalla.

Yleislakkopäivä järjestetään ennen kaikkea vastalauseena kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Euroopan keskuspankin ja EU:n kriisimailta vaatimia julkisen sektorin leikkauksia vastaan. Väärin perustein tehtyjen leikkausten hylkääminen on kuitenkin vain ensimmäinen askel. EU:n tulevaisuus edellyttää kansalaisten välisen solidaarisuuden kehittämistä ja uusia yhteisiä instituutioita. Kriisi on myös tilaisuus tehdä Euroopasta ja maailmasta parempi.