Hesarin arvio ”vaisusta vapusta” on osa vallitsevaa ideologista tarinaa

3. toukokuuta 2014

Tänään lauantaina 3. toukokuuta HS kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että ”vapun puheista jäi vaisuhko vaikutelma”.

Omaa puhettani Kirkkonummella ja Hakaniemen torilla lehti ei mainitse, olenhan vain yksi eurovaaliehdokkaista, joiden ”aiheiden kirjo oli varsin laaja”.

Riippumatta mitä mieltä kukin on puheestani ”Vaihtoehdottomuudesta vapauteen”, olennaista on myös Hesarin tapa kehystää arvionsa. Työväenjuhla ja –liike esitetään menneisyytenä. ”Arhäkäksi” kuvataan vain keskustan Kimmo Tiilikainen. Ja tietenkin lehti peräänkuuluttaa vappuprofiilin nostoa nimenomaan kokoomukselta.

No, vaikka kokoomus itse ei ehkä profiiliaan onnistunutkaan nostamaan vappuna, Hesari korjaa asiaa: eurovaaliehdokas Alexander Stubbista on taas kerran koko aukeaman juttu, jota on vaikea lukea muuna kuin vaalimainoksena.

Hesarin tarjoama ilmainen mainos täydentää mukavasti Stubbin yli 100,000 euron vaalibudjettia. Sellaisia rahoja saa yhtiöiltä kun kannattaa kritiikittömästi esimerkiksi vapaakauppasopimuksia.

Kaikesta tästä tulee selkeä tarina, jonka ytimessä on nimenomaan väite vaihtoehdottomuudesta. ”Taloudellinen liikkumavara on erittäin rajallinen”, toteaa Hesarin pääkirjoittaja.

Toisin sanoen rahaa kasvuun ja työllisyyteen ei ole. Meidän on vain jatkettava säästämistä, leikkaamista, yksityistämistä ja työmarkkinoiden ”joustojen” lisäämistä.

Jos nyt jostain löytyisikin liikkumavaraa, niin täytyy muistaa ”kestävyysvaje” eli ennakoida jo nyt 2030-luvun alijäämiä ja edelleen tiukentaa budjettikuria niiden vuoksi! Tilanne on vakava, ja vastuullisuutta on julkistalouden alasajo…

Juuri tätä vaihtoehdottomuuden tarinaa arvostelin omassa puheessani. Oikeisto saarnaa sitä, että emme ole vapaita; vasemmistolle politiikka on vapauden taidetta.

Vaihtoehdottomuuden sijaan vasemmisto tavoittelee kaikkien yhtäläistä vapautta toimia toisin, meidän kaikkien mahdollisuutta päättää omasta kohtalostamme itse.

Kaiken kukkuraksi nyt vallitseva vaihtoehdottomuuden oppi on väärä myös jo sen vuoksi, että oppi ei toimi edes sen omilla ehdoilla.

Heikki Patomäki