Kiitos äänestäjille ja tukijoille

26. toukokuuta 2014

Vasemmistoliiton odotettu vaalivoitto toteutui: saimme 9,4% äänistä. Nousua viime eurovaaleista tuli 3,5 prosenttiyksikköä ja eduskuntavaaleistakin 1,3 yksikköä. Tulos on vasemmistoliitolle mainio. Tästä on erinomaisen hyvä jatkaa.

Muutoin vaaleissa ei ollut paljon hurraamista. Äänestysprosentti oli surkea 40,9 ja kokoomus ja mediasuosikki Alexander Stubb nousivat vaalien äänikuninkaiksi.

Lisäksi varsinkin demarien rökäletappio tarkoittaa, että laajasti ymmärretyt punavihreät ryhmät menettivät Suomessa asemiaan ja jäivät yhteensä vähän reiluun 30 prosenttiin äänistä.

Myöskään eurooppalaisen vasemmiston ”jytky” ei näytä toteutuneen aivan odotetulla tavalla. Kreikan Syriza kyllä menestyi loistavasti ja muualtakin tuli lisäpaikkoja, mutta kokonaisuutena GUE-NGL ryhmä jää ilmeisesti vain 43 paikkaan.

Monissa maissa kansallismielinen oikeisto tai äärioikeisto lisäsi merkittävästi kannatustaan, tai ylsi jopa ykköseksi, samalla kun uusliberaalin oikeiston EPP jatkaa parlamentin suurimpana ryhmänä (vaikka menettikin kolmisenkymmentä paikkaa). Nämä voimat tulevat syventämään unionin talousongelmia ja legitimaatiokriisiä.

Henkilökohtaista tulostani voi arvioida monelta kannalta. Äänien keskittyminen vasemmistoliiton sisällä oli paljon suurempaa kuin mitä etukäteen otaksuin, vaikka ennakoinkin median huomion ja ennusteiden vaikuttavan juuri tähän suuntaan. YLE-uutisissa kerrottiin vaali-iltapäivänä kuinka epävarma äänestäjä ”katsoo lehdestä ketä muutkin äänestävät” ja päättää omasta valinnastaan sen mukaan.

Vaalivalvojaisissa keksittiin nopeasti, että jos ajatellaan erillinen ”vas-miesten sarja”, niin ylsin sen kärkeen 3628 äänellä. Tällä äänimäärällä pääsin vertailusijalle 60 vihreiden Jyrki Kasvin (jonka kanssa olimme samassa paneelissa tai keskustelutilaisuudessa puolenkymmentä kertaa) ja demarien Mitro Repon väliin.

Mitään erillistä miesten sarjaa ei vaaleissa kuitenkaan ole. Merja Kyllönen, Li Andersson, Annika Lapintie, Hanna Sarkkinen ja Silvia Modig saivat ylivoimaisesti suurimman osan vasemmiston äänistä. Onnittelut heille!

Näiden vaalien yhteydessä olen saanut kuulla monia kauniita sanoja työstäni ja julkisesta toiminnastani. Lämmin suurkiitos paitsi äänestäjille niin myös teille monille, jotka olette eri tavoin ilmaisseet tukenne.

Heikki Patomäki