Tekniikka on politiikkaa: Haglund, Mashiri ja Nato

17. toukokuuta 2014

”Turponarkkien” eli turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta kiinnostuneiden keskuudessa some-suosiota saavuttanut upseeri James Mashiri kirjoitti eilen kommentin blogiini uudesta Nato-sopimuksesta. Mashirin pääpointti oli, että Nato-sopimus on vain tekniikkaa ja suora jatke jo aikaa sitten solmitulle rauhankumppanuussopimukselle. Myös salailu on normaalia.

Mashiri on Suomen armeijan kapteeniluutnantti ja siten puolustusministerin alainen. Demokratiassa emme myöskään ole tottuneet siihen, että upseerit osallistuvat asepuvussa poliittisiin keskusteluihin (siviilivaatteissa he ovat kansalaisia).

Kommentin jälkeen siinneessä twiittaus-keskustelussa (jos nyt twitterin one-linereita voi keskusteluksi kutsua) puolustusministeri Carl Haglund vastasi omasta puolestaan: ”@jamesmashiri @HeikkiPatomki @PatrikGayer @paavoarhinmaki jo meni ikävä kyllä hyvin moni asia väärin ja sen lisäksi analyysi”.

Vain hetkeä myöhemmin eli tänään saamme kuitenkin lukea Helsingin Sanomien etusivulta, että Haglundin mukaan ”Venäjän toimet ovat työntäneet Suomea ja Ruotsia lähemmäksi Naton jäsenyyttä kuin koskaan aikaisemmin”. Samaan hengenvetoon Haglund toteaa, että nyt on oikea aika käydä Nato-keskustelua.

Väite, että Suomen puolustusvoimien tekeminen logistiikaltaan ja muutoin täysin Nato-yhteensopivaksi on pelkkää tekniikkaa, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Epäsuorasti Haglund myöntää tämän jo vastatessaan vaatimukseen julkistaa sopimusluonnos. ”@Petri2020 @jamesmashiri @HeikkiPatomki @PatrikGayer @paavoarhinmaki siis MoU (ei sopimus), jota ei vielä käsitelty poliittisesti”.

Uusin ulostulo tekee asian vielä selvemmäksi: puolustusministeri on aktiivisesti valmistelemassa Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta ei vain sano sitä suoraan — vielä.

Heikki Patomäki