Uusi esite: Heikin lista ja toivo paremmasta

27. maaliskuuta 2015

Suurin osa valtamediasta uutisoi edelleen kritiikittä talouseliitin vaatimuksia säästöistä ja rummuttaa kilpailua siitä, kuka on kovin leikkaaja.

Hesarin talousosastolle on kuitenkin pesiytynyt äänekäs oppositio, joka on alkanut tuoda esille argumentteja elvytyksen ja julkisten investointien puolesta. HS-pilapiirtäjä Karlsson esittää lääkärit tappelemassa ja sairaanhoitajan kurkistamassa leikkaushuoneen ovelta: ”Joko olette päättäneet, elvytetäänkö vain leikataanko?”.

Ei ole järkeä leikata pois terveitä ruumiinosia; se vain pahentaa potilaan tilaa.

Lainarahaa saa käytännössä ilmaiseksi. Hyvin pienet kerroin- ja hystereesiarvot riittävät siihen, että laaja elvytys- ja julkisten investointien ohjelma kannattaa. Tässä eduskunnan kansalaisinfossa pitämässäni esitelmässä käyn todennäköisiä kerroinarvoja ja niiden vaikutuksia läpi.

Lisäksi julkisten investointien ohjelma kannattaa sitä paremmin, (i) mitä enemmän siihen sisältyy järkeviä riski-investointeja, ja (ii) mitä enemmän sen avulla rakennetaan Suomelle tulevaisuuden suhteellista etua.

HS:n kotimaan osasto uutisoi tänään 27.3. kokoomuksen kiilanneen ”säästökisan johtoon”. Kisan logiikka on vähän samanlainen kuin saunomiskilpailuissa: helposti ennakoitava lopputulos on, että sisukkaimmat kilpailijat tappavat itsensä.

Stubbin kuuden miljardin ”säästöillä” saa kansantuotetta alas kymmenellä miljardilla, verotuloja vähennettyä viidellä miljardilla, ja Suomeen kenties satatuhatta työtöntä lisää – samalla kun julkisen velan suhde BKT:hen huononee reippaasti.

”Heikin lista” sen sijaan nostaa Suomen nousuun ja luo uskoa tulevaisuuteen. Se on nyt kokonaan uusitun vaaliesitteeni pääasia.

Äänestäjien tehtävä on valita, kenen listaa kannattavat!

Heikki Patomäki