TIEDOTE: Vapaaksi koronasta -asiantuntijaryhmä rohkaisee epidemian tukahduttamiseen nollan tuntumaan – tämä on inhimillinen ja realistinen tie ulos kurimuksesta

15. toukokuuta 2020

Vapaaksi koronasta -asiantuntijaryhmä tarjoaa muistiossaan tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa koronaepidemian tukahduttamiseksi Suomessa. Epidemian tukahduttaminen tarkoittaa tartuntojen nopeaa ja määrätietoista ajamista nollan tuntumaan ja pitämistä siinä. Muistiossa perustellaan, miksi epidemian tukahduttaminen on realistinen tie ulos yhteiskunnan ja talouden pysähdystilasta. Siinä myös esitetään tarkoin valittuja toimia epidemian tukahduttamiseen. Asiantuntijaryhmä koostuu eturivin tutkijoista ja asiantuntijoista.

Viidentoista asiantuntijan ryhmä on 15.5.2020 julkaissut Vapaaksi koronasta -muistion, joka rohkaisee hallitusta päättäväisiin toimiin koronavirusepidemian tukahduttamiseksi Suomessa. Muistion monitieteellinen katsaus epidemian vaikutuksista Suomessa korostaa pienelläkin liekillä kytevän epidemian mittavia haittoja. Useat valtiot niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa ovat jo päättäväisesti tukahduttaneet epidemian. Asiantuntijaryhmä katsoo tämän olevan realistinen tie myös Suomelle. Muistio on vapaasti saatavilla osoitteessa www.eroonkoronasta.fi/

Epidemian tukahduttaminen tarkoittaa tartuntojen ajamista nollan tuntumaan

Suomi on nyt saavuttanut koronaepidemiassa tienhaaran, jossa asetettava tavoite määrittää tarvittavat toimenpiteet ja tulevan kehityskulun. Epidemian tukahduttaminen tarkoittaa tartuntojen nopeaa ja määrätietoista ajamista nollan tuntumaan ja tämän tilanteen säilyttämistä tarkoin valituin toimin.

Epidemian tukahduttaminen mahdollistaa talouden elpymisen

”Tukahdutetaanko epidemia vai talous?”, kysyy taloustieteen professori Antti Ripatti, yksi muistion keskeisistä kirjoittajista. ”Rajoitusten purku ei ole automaatti talouden elpymiselle. Ihmiset tulevat rajoittamaan kulutustaan niin kauan kuin ihmiskontakteihin liittyy vakavan sairastumisen riski”.

Tukahduttamiseen on riittävästi keinoja

Asiantuntijaryhmä katsoo, että tukahduttamiseen on riittävästi erilaisia keinoja, mutta niiden toteutuksen on oltava määrätietoista. Tartuntojen nopea kitkeminen nollan tuntumaan on keskeinen tavoite, jota ei tulisi vaarantaa rajoitusten laajamittaisella purkamisella.

Kun uusia tartuntoja ei enää juurikaan ole, yhteiskuntaa voidaan vapauttaa rajoituksista. Harvat tartuntaketjut ovat suhteellisen helppo tunnistaa ja jäljittää, kunhan harjoitetaan jatkuvaa laajamittaista testausta. Rajoja ei myöskään tarvitse pitää suljettuina, koska on keinoja estää uusien tartuntojen leviäminen ulkomailta. Muistiossa esitetään, että epidemian tukahduttaminen juuri nyt on paras tapa ehkäistä uudet epidemia-aallot. Asiantuntijaryhmän ehdottamien toimenpiteiden taloudelliset ja inhimilliset kustannukset ovat siedettävät.

”Epidemian tukahduttaminen vaatii kansalaisilta vielä hetkellisesti kärsivällisyyttä. Uudet tartunnat voitaisiin saada kuihtumaan juhannukseen mennessä, minkä jälkeen elämä helpottuisi huomattavasti”, kuvailee lääketieteen professori Marjukka Myllärniemi Helsingin yliopistosta. ”Suomessa on tähän asti selvitty koronaepidemiasta hyvin, ja emme muistiollamme hae vastakkainasettelua. Haluamme tuoda tutkimukseen perustuvan näkemyksemme julki yhteisen kansallisen kriisityön tueksi”.

Muistion on laatinut monitieteellinen joukko riippumattomia tutkijoita ja lääkäreitä.